Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

A stroke egy része megelőzhető

Legfontosabb tennivalók

 • Rendszeres vérnyomásmérés, a vérnyomás értékét tartsuk 140/90 Hgmm alatt.
 • A vérnyomás, cukorbetegség és a kóros zsírok megfelelő kezelése
 • Dohányzás mellőzése
 • Életmód változtatás (testsúlycsökkentés, dohányzás abbahagyása és a fizikai aktivitás elkezdése)
 • Csökkentsük az alkoholfogyasztást
 • Kerüljük a stresszes életmódot

Miért fontos az UH vizsgálat a stroke megelőzésében?

A stroke „ütést” jelent, mert a tünetek hirtelen jelentkeznek, a betegnek sejtése sincs többnyire, mekkora katasztrófa közeleg. Vannak azért olyan jelek, amik felhívják a figyelmet a veszélyre. Az esetek harmadában az agyat tápláló erek meszesedése, beszűkülése, az érfali felrakódásokról leváló, agyba sodródó, ott érelzáródást okozó embólusok vezetnek a súlyos tünetekhez. Ezeket az érfali felrakódásokat láthatjuk UH segítségével. Eleinte az érfalba koleszterin, később mész rakódik le. Minél vaskosabb a lerakódás, a plakk, minél durvább, egyenetlenebb a felszíne és minél lágyabb, szakíthatóbb az anyaga, annál nagyobb veszélyt jelent. A plakk akkorára nőhet észrevétlenül, hogy akadályozza a véráramlást, így az agy vérellátása romlik. Ezt is pontosan tudjuk UH-gal mérni, mert a véráramlás sebessége a szűkületben egyre magasabb. A sebességet a készülék azon az elven méri, amellyel a traffipax az autókét. Az érelmeszesedés, érszűkület tehát UH-gal még idejében kimutatható.

Kiket lenne érdemes ilyen vizsgálattal szűrni?

Elsősorban azokat, akiknél stroke-hoz vezető rizikótényezőkről tudunk; mindenekelőtt a magas vérnyomás, a magas vércukor, koleszterinszint, a dohányzás, elhízás, idős kor említendő. A rizikótényezők a stroke veszélyét többszörösére emelik. A magas vérnyomás és cukorbetegség pl. 5-7x-re, a dohányzás és emelkedett koleszterin 2-4x-re emeli a kockázatot. Akiknél volt már valaha stroke, azokat rendszeresen vizsgálni, követni kell, mert sajnos a stroke hajlamos ismétlődni, ez 3 hónapon belül az esetek 10%-ában megtörténik.

Ha a háziorvos éber, a veszélyeztetett betegeket elküldi stroke ambulanciára, ahol a beteg laborértékeit, vérnyomását, ereinek, szívének állapotát rendszeresen ellenőrzik és kezelik.

Mi a teendő, ha érszűkület derül ki?

Ilyenkor stroke-ambulancián kell a beteget gondozni. Itt ugyanis el tudják dönteni, kell-e érműtét vagy értágítás, vagy elegendő a szoros ellenőrzés és gyógyszeres kezelés. Ha műtét szükséges, olyan centrumba érdemes a beteget irányítani, ahol lehet tudni, hogy alacsony a műtéti szövődmények aránya (tünetmentes betegeknél 3%, szimptómás betegeknél 6% a megengedett).

Vannak-e más fontos vizsgálatok?

Az esetek harmadában a szívből származik az embolus, ami stroke-hoz vezet. Szív-ultrahang vizsgálattal kimutatható a szívinfarctus után kialakuló falmozgás zavar, ilyenkor a szívkamra érintett része nem, vagy alig mozog, ez pedig az embolizáció veszélyét jelenti. Másik fontos vizsgálat az EKG és ennek 24 órás kiterjesztett változata, a Holter monitorozás, ezekkel a veszélyes szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció kimutatható. Fiataloknál, 50 éves korig ennek gyakorisága csupán 1%, a 80 éveseknél azonban már 20%! Pitvarfibrilláció esetén a stroke rizikója 6-12X-es! Ha a szívből származó embólia veszélye igazolódik, speciális gyógyszeres kezelést, antikoagulációt állítunk be a betegnek (pl.Syncumar), ezzel a stroke veszélyét jelentősen, 40-60%-kal csökkenthetjük.

Speciális vizsgálat a transzkraniális Doppler, amivel a koponyán belüli artériák áramlását, az agyba jutó emboliák kimutatását végezzük. Ilyen készülék szerencsére csaknem minden stroke központban megtalálható, a vizsgálatot ideggyógyász kérheti.

A stroke-on átesett betegek egy részénél sajnos elbutulás, demencia jelentkezik. A beteg ilyenkor nem tudja ügyeit önállóan intézni, szociális kapcsolatait megtartani, gyógyszereit bevenni, ezért felismerése nagyon fontos. A demencia mértéke egyszerű ágymelletti tesztekkel (MMS, órateszt, szófluencia) 10 perc alatt megítélhető.

A stroke beteg leggyakoribb érzelmi, lelki problémája a depresszió, amely mély lehangoltsággal, indítékszegénységgel, önvádlással, fáradékonysággal jár; a stroke utáni 6 hónapban 20-40%-ban alakul ki. A depressziós betegnek nincs kedve gyógytornázni, testmozgást vagy beszédgyakorlatokat végezni, nem hisz a gyógyulásban, lehangolt, így javulása elmarad; öngyilkossági gondolatok is gyakran felmerülnek. Ágymelletti Beck vagy Hamilton teszttel kimutatható, ami azért lényeges, mert gyógyszerrel ez a kórállapot eredményesen kezelhető.

Ne hagyja megtörténni

Ön dönthet: megelőzi, vagy elszenvedi. Ne adjon esélyt a stroke-nak! Mindenkinek saját érdeke, hogy az agyi katasztrófát minden lehetséges eszközzel elkerülje.

Ha pedig a stroke tüneteit észleli, azonnal hívja a mentőket!

104

Az újabb agyi érkatasztrófa megelőzése

Bár a vizsgáló módszerek és a kezelés is sokat fejlődött az elmúlt évek során, mégis azoknak, akik agyi érkatasztrófán estek át, jóval nagyobb eséllyel alakul ki újra ez a betegséget mint az átlag népességben. Ez különösen érvényes azokra a betegekre, akiknél továbbra is fennállnak az agyi érkatasztrófát kiváltó kockázati tényezők. Ezért különös jelentőségű a másodlagos megelőzés (szekunder prevenció).

A befolyásolandó kockázati tényezők a következők:

 • a magasvérnyomás kezelése
 • a cukorbetegség beállítása
 • a vérzsírszint csökkentése
 • a dohányzás elhagyása
 • az ideális testsúly elérése
 • a szívbetegségek, szívritmus zavar kezelése
 • a súlyos nyaki érszűkület műtéti megoldása
 • a vérlemezke összetapadást gátló gyógyszerek használata

A szélütés hatékony megelőzése érdekében érdemes mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy előreláthatólag mekkora valószínűséggel következhet be nála a stroke. Ennek megállapításában segít a SCORE-táblázat. A módszernek köszönhetően előre becsülhető, hogy a nők, illetve a férfiak esetében a élekor és az egyes rizikófaktorok függvényében hogyan változik a szélütés bekövetkezésének esélye.

Cikkek és érdekességek

Legyél figyelmes, lehet, hogy stroke

Legyél figyelmes, lehet, hogy stroke

A világon másfél millió ember veszíti életét agyi érkatasztrófában.

Bénító hatás: a nagy magyar stroke-vita

Bénító hatás: a nagy magyar stroke-vita

A tökéletességre törekvés, netán egyszerű kenyérharc és szakmai...

A rendszeres kávézás előnyei

A rendszeres kávézás előnyei

A kávét soha nem, vagy csak ritkán fogyasztó nőknek mérhetően nagyobb az esélye...

Nagy rombolást okozhat a mini-stroke

Nagy rombolást okozhat a mini-stroke

Kanadai kutatók arról számoltak be, hogy számos enyhe agyi érbetegségen...

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központok

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2014 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette